Om framtiden ska bli bättre än nuet går det inte att luta sig tillbaka och vara nöjd.
2010-12-26
Förda bakom ljuset?
2010-12-10
Tillförsikt
Jag var på Folkpartiets länsförbundsmöte idag. Trodde det skulle bli urtrist, som förra gången, men så fick vi, på ett föredömligt vis, länets valanalys presenterad för oss av Malin Danielsson, ordförande i Stockholms läns valanalysgrupp. Det var som om hon elchockade igång min allt mer avtrubbade, uppgivna och frusna liberala själ. Till skillnad från den valanalys som presenterades av riks för en tid sedan låg slutsatserna här mycket mer i linje med mina egna. Det var som om rapporten gav hoppets flackande låga både välbehövligt bränsle och skydd undan det isande kravliberala korsdrag som vi öppnat vårt parti för och som redan brännt ner eller släckt för många liberala ljus.
Hade det inte varit för att även denna valanalyspresentation råkade sammanfalla med ett ledsamt FP-avhopp, Mikael Trolins denna gång, hade jag nog sagt att jag från och med idag åter ser på partiets framtid med tillförsikt.
Tillförsikt, det är ett vackert ord det. Jag hoppas jag får anledning att både känna och använda det oftare framöver.
2010-11-21
Inför budgetfullmäktige 2010-11-24
Ännu mer om valanalysen
2010-11-19
Inte nöjda...
En av de våra, en färgstark orädd liberal med ryggrad har lämnat oss och kallar sig inte längre folkpartist. Nyheten kommer samma dag som FP håller partiråd med debatt om partiets valanalys. En debatt som vi vanliga dödliga folkpartister kunnat följa på svtplay (tyvärr plockas den bort vid midnatt). Debatten präglas av lovsångskören, som alltid sjunger på den här typen av möten, men kompletteras faktiskt av några solister som törs ta bladet från munnen och sjunga fram några vackra arior av konstruktivt kritiska sanningar. Sanningar som om de bara hade styrka nog att förmå tränga igenom lovsångens brus skulle kunna hjälpa partiet och Sverige till en liberalare och ljusare framtid. Sanningar som ligger nära Camillas önskan om att partiet ska stå upp för liberalismen, för individen och för sunt förnuft. Inte för en populistisk politik, inte för en hårdare-tag-politik.
Christer Nylander, valanalysgruppens ordförande, lyfter i sitt anförande fram att väljarna inte längre uppfattar oss som ett parti som vacklar hit och dit och jag får intrycket att han och valanalysgruppen finner det positivt. Gunnar Helén bevingade ord, ”att vara liberal är att vara kluven”, verkar alltså inte längre färga allmänhetens syn på partiet.
Även om det förhoppningsvis inte är så illa som Camilla säger i Aftonbladet, att den liberala falangen i partiet är död, är det bara att beklaga att valanalysen och partirådsdebatten inte haft modet att ordentligt penetrera frågan om det går att peka med hela handen när det ligger i liberalismens natur att sökande vackla hit och dit. Kanske har vi blivit de populister vi uppfattas som eller så lever liberalismen fortfarande trots att varken Camilla eller allmänheten ser den. Valanalysen och debatten ger inga svar. Valresultatet och avhopp av liberaler som Camilla Lindberg och Alexander Bard borde dock väcka den viktiga frågan.
2010-11-06
Genvägar till det perfekta soundet
2010-09-24
Funkis, om sverigedemokraten själva får välja
Ur artikeln kan utläsas att SD och FP har någon form av samsyn på ROT-avdrag och lärlingsjobb. Dessutom tycker SD att man ska bygga på bredden, mer än på höjden, vilket i praktiken innebär att skyskrapor bör undvikas i stadskärnor. En idé som FP i Stockholms stad av någon mycket oklar anledning gjort till sin liberala fråga i valrörelsen. I andra frågor står SD närmare de i rödgröna, t.ex. när de förordar subventioner för byggande av hyresrätter. Krav som de på upprustning av miljonprogrammet och flexiblare planprocess känns också helt rumsrena. Idéerna om att byggnader inte ska få bryta mot traditioner framstår dock som klart ogenomtänkta och nästan lite löjliga. Som exempel på vad som borde få byggas nämns funkis medan Uppsalas nya konserthus inte platsar i SDs Sverige. Fast löjligt blir snabbt obehagligt för det är inte bara prisbelönta byggnader ritade av danskar som är ovälkomna inslag i landet utan även moskéer, buddistiska tempel och ortodoxa kyrkor. Ovälkomna är också utländska byggjobbare, även om de har kollektivavtal och får drägliga löner. SDs uppfattning är nämligen att arbeten i byggbranschen i första hand ska gå till personer med svenskt medborgarskap.
Mitt Sverige är inte begränsat till billiga hyresrätter i låga funkishus byggda av svenska ungdomar, det rymmer en mycket mycket större mångfald.
2010-09-19
I årets val går färre till vallokalerna
2010-08-09
Posters och paradigmskiften
2010-08-08
App app app!
2010-08-07
Bara bröst bakom burkan?
2010-08-01
Grisen i säcken och telefonnumret på papperskorgen
- Att man gillar privata aktörer och kommunala verksamheter på entreprenad.
- Att Sollentunahems hyresgäster även fortsättningsvis borde ges möjlighet att köpa loss sitt boende, men att man dock inte vill ha likabehandling av kommuninvånarna utan förordar att Malmvägsborna ges förtur med fördelaktiga villkor.
- Att man vill att kommunen stöttar nya företag med bokförings- och deklarationshjälp.
- Att det borde skapas beredskapsjobb för arbetslösa ungdomar i gymnasieåldern.
- Att Sollentunas politiker borde besöka skolor och diskutera demokrati.
- Att det borde finnas ett telefonnummer på papperskorgar.
2010-07-25
En trettioåring värd att fira
2010-07-18
Solarietuna
2010-07-11
Almedalen - Schmalmedalen
- Göran Hägglunds magsjuka fick utrymme i DN inte mindre än tre gånger.
- Sven-Otto Littorin beskyllde media för att exponera hans barn, men gjorde själv exakt samma sak när han duckade bakom dem istället för att vara ärlig.
- Fredrik Reinfeldt har en ny mediastategi, men är antingen lättlurad eller en lurendrejare.
- Mitt snart femton år gamla beslut att aldrig, aldrig, aldrig köpa Aftonbladet står sig rätt bra efter att Lena Melins "varför Aftonbladet inte nu publicerar de nya uppgifterna om Sven Otto Littorin" givetvis raskt skulle följas av "Därför skriver vi om Littorins påstådda sexköpsbrott".
- Media var väldigt intresserade av Ingvar Carlssons trädgård. Om de lockades dit för att hans partikamrater var desperata eller om det var som Centerns till synes konspirationsteoribenägna partisekreterare verkar hävda, ett led i en planlagd kampanj för att (smuts)kasta ut (C) och Maud Olofsson ur riksdagen, vet dock ingen med säkerhet.
- Margot Wallström kom och lyssnade på sin partiledare Mona Sahlins torgmöte och det var kanske inte helt ok.
- Folkpartiet talade om en ut-och-gå-garanti och DN förklarade oss, visserligen inte utan en viss ömhet, ärligt socialliberala, men lite lätt strategiskt sinnesslöa.
2010-06-30
Hälsobringande nätverk
2010-06-10
Kanske inte världens viktigaste frågor...
2010-06-04
Undrar vem som brunnit...
Jag blir så genuint trött i hela kroppen av människor som blundar för sitt ansvar i hopp om att någon annan tar hand om skiten och städar upp. Det spelar ingen roll om det är pedofilpräster, grannen som tvättar bilen på gatan, politiker som vältrar över pensionsskulder på kommande generationer eller Stockholmare som kastar fimpar på marken, det finns många sätt att förtjäna sig en plats i helvetet.
Skulle du orka tycker jag du ska lyssna på This American Lifes fascinerande berättelse om den katolske prästen som kommenderades runt för att städa upp efter skandalpräster och om hur han till slut bytte sida och började hjälpa offren istället för förövarna. Han borde ha en eloge. Vad Charles Scicluna, Vatikanstatens utredare i pedofilärenden borde ha håller jag för mig själv.
2010-03-28
En jobbig tid framöver
Även om jag varken blivit kretskortslödare eller flygplansmekaniker, vilket var de yrken jag fick prova på under mina praoperioder på högstadiet, vet jag att erfarenheterna därifrån gjorde det lättare för mig att välja teknisk linje på gymnasiet. Väl där uppvaktades vi årligen av sistaårselever från Väg och Vatten på KTH. Studenter som sponsrade av de framtida arbetsgivarna, byggföretagen, åkte runt och lyriskt berättade om sin utbildning och delade ut praktiska almanackor. Några av Landstinget sponsrade studenter från sista året på ”klinisk cytologi” på KI kan jag däremot garantera att vi inte såg röken av när vi åt vaniljmunkar i cafeterian på Rudbeck.
Bland de yrkeskårer vars rekryteringsproblem vi kommer att lida av i framtiden listar Arbetsförmedlingen bl.a. sjuksköterskor, allmänmedicinska läkare, barnmorskor och förskollärare. Då är det extra trist att veta att en ung släkting som aktivt försökt få praoplats på förskola istället erbjudits sin praktiska arbetslivsorientering på det stall där hon redan tillbringar all sin lediga tid.
Visst är det svårt för bristyrken som lastbilsmekaniker, VVS-montör och logoped att konkurrera med betydligt sexigare drömyrken som polis, kändis (!) och musiker hos ungdomar, men jag tror samtidigt att vi på bred front måste arbeta med rekrytering till bristyrken om vi inte vill stå utan geriatriksjuksköterskor och gymnasielärare inom naturvetenskap. Gick det att sälja in byggnadsfysik och trafikstatistik till mig så nog borde samhället med en kraftansträngning kunna övertyga några om att klinisk cytologi is the shit!
Jag skulle aldrig erkänna att jag valde att plugga på Väg och Vatten pga. de glada studenternas säljarbete, men nog mindes jag dem och läste gärna lite extra om utbildningen när det blev dags att söka till högskolan. Väl där träffade jag för övrigt en sådan där glad student, en kille med världens vackraste nötbruna lockar
Det är dags att runda av nu, lägga mig ner och borra in näsan i de där älskade lockarna.
2010-03-20
Köp den, jag har den själv!
Förra veckan bjöds det en ny artikel kallad ”Oekonomisk tillväxt” i artikelserien ”Tillväxt till varje pris?”. Den handlade om tillväxt som mål istället för ett medel. Intressant frågeställning, men när jag gör en liten faktakoll hittar jag väldigt lite som går att tolka som att Landstinget i Örebro faktiskt erbjuder sjukvård för att främja tillväxten och inte för hälsan. Man måste alltså, som alltid, ha öppna ögon och en stor portion skepsis. Fast läs gärna artikeln ändå, den är bra. Eller skaffa en prenumeration. Tills alldeles nyligen fick man själv välja sin prenumerationskostnad utifrån vad man hade råd med. Nästan lite rörande sympatiskt.
2010-03-18
Ännu ett sorgligt besked
Det finns flera företag utöver Ekströms som på något vis kommit att representera hela Sollentuna Centrum. Den Sollentunabo som inte känner till Balders Bröd, Perssons Bokhandel, Bloms Blommor och Stens ICA måste vara väldigt ung eller nyinflyttad. Nåja, det är ju ett nytt Centrum nu. Min son kanske kommer att se naked juice bar som en riktig Sollentunainstitution.
2010-03-16
Visst är han söt?
Vårt eget dansante kommunalråd Lennart Gabrielsson (FP) äntrar scenen på Folkpartiets riksmöte i Västerås i mars 2010. Kjell Ericsson filmade och hade vänligheten att sedan lägga ut filmen på YouTube. Lennarts kommentar till detta? "Med sådana vänner behöver jag inga fiender".
Lennart, jag är också din "vän", jag lovar! Filmen bara råkade hamna på min blogg.
2010-03-15
Slut på pengar i Sollentuna?
Jag har redan tidigare terroriserat mina närmast sörjande med frågor om när man tror att världen (läs Sollentuna) är mogen att skippa mynten i automaterna. Mynthanteringen är dyr, både för att automaterna ska tömmas, men också för att de bryts upp och stjäls ur. Törs man som politiker föreslå att skippa myntautomaterna och bara hänvisa till kort och telefon? Kan man kanske rent av tänka sig att helt skrota automaterna och bara ha telefonbetalning? Det skulle spara en god slant åt kommunen och möjliggöra avgiftsbeläggning även där det bara finns ett fåtal platser, något som är omöjligt idag. Vad tycker du?
Regeringen gillar för övrigt inte kontanter, kan man förstå av nya lagförslag som ska ge mindre kontanthantering (DN, SvD). Parkering är dock inte en regeringsfråga utan i allra högsta grad kommunal. Om det finns pengar att spara i den kommunala verksamheten redan 2011 vore det inte dumt. Så mycket fick jag i alla fall ut av budgetmötet innan jag stressade tillbaka till jobbet för att arbeta ihop till telefonräkningen.
P.S. Vill du SMS-parkera centralt i Sollentuna kan kan du SMSa 58 följt av mellanslag och därefter bilens registreringsnummer (Så här: 58 ABC123) till 72395. Du får en bekräftelse per SMS. Kostnaden är 10:- per timme vilket är 2:- mer än om du vänder ut och in på byxfickorna i jakt på småslantarna. Att inte betala kostar för övrigt betydligt mer. Det har jag visst också varit med och beslutat.
2010-03-14
Tummen upp för bajs i påse, men vi måste ändå bli färre
Två saker fångar speciellt mitt intresse i DN idag. DN debatts varning om befolkningsexplosion och vetenskapsredaktionens artikel om Peepoo (tyvärr inte tillgänglig på nätet). Peepoo har jag läst om tidigare, en kollega på jobbet som för något halvår sedan blev bekant med uppfinningen såg till att även jag förstod det geniala med idén om den hygieniska lilla toalettpåsen som hindrar smittspridning och ger nyttig gödsel. Att denna mobila toalett dessutom skulle kunna bidra till att flickor i puberteten inte slutar gå i skolan är en svindlande tanke.
Jag tycker ordet hjälte är ett av svenskans mest missbrukade, men använder det gärna om Anders Wilhelmsson, Björn Vinnerås och Annika Nordin. Det har de förtjänat för sin fantastiska uppfinning. Jag dristar mig inte till att använda samma ord för befolkningsexperterna med debattartikeln, men jag beundrar ändå deras mod när de vågar gå ut och säga att vi måste bli färre på jorden och att ansvaret vilar även på industrivärldens axlar. Jag delar den uppfattningen, hur politiskt inkorrekt den än är. Det har jag alltid gjort, men varje gång jag försiktigt viskat fram min åsikt har jag omedelbart genomborrats av onda blickar från alla håll. Jag missunnar naturligtvis ingen glädjen av att bli föräldrar, tvärtom, jag vill ge alla den möjligheten och just därför kan vi kanske inte alla få valfritt antal egenproducerade ungar. Det finns få saker som retar upp folk mer än att säga just detta. Det verkar vara en djupt rotad generations-, köns- och kulturoberoende grundvärdering man trampar på. Länge, länge var jag övertygad om att jag ändå ”skulle ta mitt ansvar” och inte föda några egna barn. Aldrig har jag känt mig så ensam om en åsikt som när jag försökte motivera för andra varför jag faktiskt ville adoptera istället för att själv föda mina barn trots att jag är fertil. Jag lyckades faktiskt inte hitta någon, inte ens maken, som förstod mig. Till slut gav jag upp att ens viska om allas vårt gemensamma ansvar för att förhindra en befolkningsexplosion som i framtiden kan komma att leda till otroligt frihetskränkande åtgärder. Nu kanske jag törs börja viska igen.
Jag hoppas faktiskt att det var fler än jag som satte teet i vrångstrupen av att till frukosten få serverat att det nuvarande födelsetalet på 2,6 barn per kvinna skulle leda till att jorden år 2300 ska befolkas av 134 000 000 000 000 (134 tusen miljarder) människor. Det är många, väldigt jättemånga faktiskt. Alldeles för många. Om vi inte tillsammans, på helt frivillig väg, kan hitta sätt att vända trenden ska det tyvärr bra mycket mer innovativa idéer än Peepoo till för att göra det möjligt även för kommande generationer att få uppleva den största glädjen, den att få bli föräldrar.
2010-03-01
Opus Osis
Musik, bild och produktion Jerker Dalunde.
Min vän Jerker, politisk vilde i Miljö- och byggnadsnämnden, har satt ihop ett sevärt litet klipp. De flesta bilderna är tagna i Sollentuna, i de norra delarna av Rösjön samt i angränsade områden upp mot Täby. Njut av ett Sollentuna i vacker vinterskrud ackompanjerat av lika sköna toner
2010-02-26
Bygglov för moské i Sollentuna
Näpp, så lätt är det inte. Byggandet i vårt land styrs framförallt av Plan- och bygglagen (PBL). Jag kan meddela att jag läst den. Den innehåller inte ett ord om moskéer, kyrkor eller andra religiösa byggnader. Däremot finns det en liten passage i 3 kap. 1 § som har betydelse, "Byggnader skall ha en yttre form och färg som är estetiskt tilltalande, lämplig för byggnaderna som sådana och som ger en god helhetsverkan."
För att få bygglov måste alltså moskén vara estetiskt tilltalande. Är det vad Islamiska föreningen tycker om? Eller vad arkitekteliten tycker är snyggt? Det vi ledamöter i byggnadsnämnden gillar kanske? Lagen ger inte några förklaringar till begreppet så det blir till att söka sig till förarbetena. Jag låter datorn damma av en dåligt inskannad version av proposition 1985/86:1. Där ger faktiskt lagstiftarna råd om hur begreppet ska tolkas, "Det bör emellertid finnas ett uttryck i bebyggelsemiljön som kan bedömas vara allmänt uppskattat av kommunens innevånare." Ser man på, estetiskt tilltalande är alltså det som kan antas vara allmänt uppskattat av kommuninvånarna.
Det är ingen hemlighet att många människor är superkonservativa när det kommer till byggande och arkitektur. NIMBY, Not in my backyard är mer regel än undantag och det är långt ifrån ovanligt att ha en sentimental vurm för byggnader som ser ut som man är van att byggnader ska se ut. Ta villorna i Silverdal eller Östra Kvarnskogen som exempel. Det finns Sollentunabor som helt öppet förklarar att det inte är riktigt ok med sådana nymodigheter som svarta hus. Vad ska de tycka om en moské? Det tar helt enkelt tid för många att acceptera nya grepp inom arkitekturen.
Jag tror det måste till en ganska sparsmakad och Sollentunaanpassad moské för att kunna leva upp till kravet på trolig uppskattning hos kommuninvånarna. Så likhet inför lagen innebär i detta fall att arkitekten som ritar en moské faktiskt inte kan ta ut svängarna på samma sätt som om hen ritade en kyrka. För kyrkoarkitektur har Sollentuna haft tusen år på sig att vänja sig vid. Självklart går det dock att rita en moské som fungerar. Den vid Björn Trädgård på Söder i Stockholm är ett bra exempel.
Aj då, nu ser jag att jag läste fel i DN. Det var visst en annan namnkunnig skara som enats om en moské och det var i Rinkeby och inte Sollentuna den skulle byggas. Nåja, nu är jag alla fall lite förberedd den dagen det dyker upp önskemål om en moské i Sollentuna.
2010-02-25
Blir Sollentuna Bio kvar?
PRODUKTION: BO WANNGÅRD och KJELL FORSGREN. På hemsidan tvsollentuna.se skriver vi om krisen för Sollentunas sista biograf. Reportaget kompletterar det skrivna med röster från en av bions aktiviteter; pensionärsbio på måndagaseftermiddagarna.
2010-02-24
Små verksamheter för små barn
Det blev inget långt samtal med vår gamla fröken (jag tycker fröken är en yrkestitel att vara stolt över och dessutom titulerar sig den här personen, som är av den gamla skolan, själv fröken), men hon kände genast igen mig och nog fanns det i alla fall tid för lite uppdatering. Hon meddelade att de snart ska slå igen verksamheten för gott. Det fanns självklart flera skäl till det och jag går inte in på detaljer, men en av Sollentunas få förskolor med bara en avdelning kommer att försvinna. Jag har ofta oroat mig över de här små förskoleenheternas långsiktiga överlevnadsmöjligheter.
Visst ska vi ställa höga krav på den omsorg barnen får, det är jag den första att skriva under på, men under min tid i Miljö- och byggnadsnämnden har jag ändå funderat kring hur kraven och lagstiftningen på t.ex. miljö- och livsmedelsområdena faktiskt slår ganska olika mot små och stora förskoleverksamheter. Våra avgifter för inspektioner och kontroller är naturligtvis lättare att bära i en verksamhet där den kan slås ut på fler barn, men det är en liten del av problemet. För att driva en förskola är att driva ett företag och man kommer inte ifrån personalansvar, löneförhandlingar, matinköp, att sätta sig in i och hålla sig uppdaterad i tonvis med lagstiftning, ta fram och informera om nya rutiner och allt det där andra som inte riktigt kan räknas som kvalitetstid tillsammans med barnen. På "mitt" område kan det handla om att tag i rutiner för temperaturmätningar i matleveranserna, kontroll av ledningarnas vattentemperatur, obligatorisk ventilationskontroll, radonsaneringar, rutiner för solskydd och en väldig massa annat smått och gott som vi självklart alla vill ska fungera i en verksamhet där våra barn vistas dagligen. Arbetet och kostnaderna för detta är dock inte nämnvärt mindre för att man har 20 barn istället för 80. Att dessutom i en grupp på fem-sex anställda se till att man har någon som på ett effektivt och bra sätt kan ta tag i allt detta kan vara ett problem i sig.
Vad man inte ska glömma att det här är företag som inte rår över sina inkomster på samma sätt som andra. När utgifterna ökar till följd av nya krav och ersättningen från kommunen inte ökar i motsvarande grad kan man i praktiken bara öka intäkterna genom att ta in fler barn. Visst kan man göra effektiviseringar i verksamheten för att minska utgifterna, men när de stora utgifterna är personalkostnader handlar det till slut faktiskt om fler barn eller färre vuxna för att få ihop ekvationen. Det känns inte orimligt att eftersträva en annan modell, där en förskola som levererar en barnomsorg av hög kvalitet skulle kunna få mer betalt. Som med allt annat kan det stötas och blöta i oändlighet vad som är kvalitet och hur det ska mätas.
Det här är en svårlöst ekvation och jag har inga bra lösningar. Att våra politiska beslut om weblösningar, öppettider, deltidsbarn och riskklassningar av livsmedelsenheter påverkar små och stora verksamheter olika tycker jag dock vi ska tänka på en extra gång. I alla fall om vi vill att det ska finnas kvar några små förskolor på sikt.
Jag försöker följa utvecklingen i sonens nya, lika småskaliga, förskola och kan konstatera att det ska till en hel del oavlönat hårt arbete av eldsjälar för att få en verksamhet som uppfyller alla krav, går runt ekonomiskt och samtidigt levererar riktigt bra barnomsorg. Krigsrubrikerna om förskolor som kan lyfta ut feta vinster känns väldigt, väldigt långt borta. Personalen, lokalen, besluten och allt det andra känns desto närmre.
2010-02-23
Piratpartiet i Sollentunavalet
PRODUKTION: BO WANNGÅRD och KJELL FORSGREN. Kommer piratpartiet att ställa upp i höstens kommunalval i Sollentuna? Det är EN av frågorna vi ställer till Rick Falkvinge - som för övrigt är sollentunabo. tvSollentuna är en webbtv-kanal. Kom du inte via hemsidan rekommenderas ett besök på http://www.tvsollentuna.se Där pågår ett försök att etablera en plattform för information och kommunikation.
Jag vill ha stekt svan till middag
På tal om argumenterande jägare drar jag mig till minnes när sonen, fem år, gav sig in i en diskussion med en jägare i bekantskapskretsen.
- Oj, här kommer visst min hund, henne får du inte skjuta!
- Jag skjuter väl inte din hund! Jag skjuter bara djur jag kan äta.
- Aha, som kor?
- Nej, bara vilda djur.
- Vilda djur?
- Ja, som rådjur, hare och räv.
- Äter du räv?
- Ähm.
Edsbacka krog förblir krog
Nåja, det är bra att det förblir krogverksamhet i dessa unika lokaler. Vårt eget kommunalråd Lennart Gabrielsson (FP) har hela tiden varit angelägen om att bevara kulturmiljön i Edsbergsparken och jag är lugn i min övertygelse om att han sett till att uppgörelsen med Keyser Fastigheter (rimligen inte Keiser fastighetsbolag som det står i pressmeddelandet) och Stockholms Fisk säkerställer detta.
Nils Molinder från Stockholms Fisk, som ska driva krogen, säger till Restaurangvärlden att han ser framför sig en krog där gästerna fortfarande gärna firar 70-årsdagar och bröllopsmiddagar, men där det inte är för dyrt eller för avancerat. Man kommer alltså inte att satsa på en finkrog och man har heller inga ambitioner att ha kvar stjärnorna. ”Vi vill ha ett värdshus med god, vällagad mat och mycket husmanskost. Ulla Winbladh, som går väldigt bra, kommer att vara lite av en förebild.”
Den nya restaurangen beräknas öppna i mitten eller i slutet av april. Det är jag nog inte ensam om att se fram emot, även om ordet husmanskost inte är någon pavlovsk klocka för en stockholmsvegetarian.
2010-02-07
Ska du ut och ränna ikväll igen
Ett nytt reportage från TvSollentuna. Sollentunas brottsförebyggande råd satsade i januari på kommunens tonårsföräldrar. Reportaget visar en av Sollentunas många starka sidor, vuxenengagemanget. I begynnelsen var kommunala "fältare" och "Farsor o Morsor" när helgkvällarna sänkte sig över kommunen. Idag finns många verksamheter med syfte att göra kommunen säkrare för unga. Ett antal kommunala enheter, polisen och frivilligorganisationer är med. Insatserna samordnas av Sollentuna kommuns Anna-Karin Sundén.
När uppdaterade du dig arkitekturpolitiskt senast?
2010-02-05
Underlätta röstandet
Kansliet kommer också att undersöka möjligheten att under en kortare period ha förtidsröstning på Rudbeck. I båda fallen gärna med några av våra yngre röstmottagare.
På bilden ses Integrations- och demokratiminister Nyamko Sabuni (FP) flankerad av kommunalrådet Lennart Gabrielsson (FP) vid invigningen av Satelliten. Tack till Mats Linder som höll i kameran och delar med sig av bilden.
2010-01-31
Sollentuna bio går i graven
Filmerna jag såg på fritiden minns jag bättre och någonstans i gömmorna finns ett album med inklistrade biobiljetter, urklippta annonser och egna recensioner och betyg. Speciellt minns jag första gången jag och min storebror skulle få gå själva på bio. Vi fick skjuts till parkeringen vid Flåsses (där Satelliten är idag) och fick stränga förmaningar om att efter filmen gå direkt ut till samma ställe för att bli upphämtade. Vi hade tur som i kassan kunde köpa två biljetter till Scooby Doo, för det här var på den tiden barn var svältfödda på tecknad film och det blev slutsålt och fullsatt i den största salongen. Sedan hände ingenting på en väldigt lång stund. När meddelandet kom att filmleveransen till biografen var försenad, men väntades vilken minut som helst började sorlet i salongen. Tiden gick och till slut kom det tragiska meddelandet att man gett upp och beslutat byta ut Scooby Doo mot Rännstensungar. Rännstensungar! Vi hade laddat minst en vecka för att få se tecknad film och istället erbjöds vi en film helt utan spöken och roliga hundar, men med vårdnadstvister och föräldralösa förlamade barn i rullstol. Besvikelsen var total och våndan stor. Skulle vi lösa in biljetten och sätta oss att vänta på skjutsen som skulle dröja ytterligare någon timme eller se filmen och göra föräldrarna oroliga genom att inte vara på plats vid parkeringen på utlovad tid? Personalen förstod vår vånda och lät min bror låna telefonen för att ringa hem.
Varje gång jag passerar Sollentuna Bio, och sedan jag började med politiken är det ofta, känner jag på smaken av gammaldags Nickel, minns känslan av att lägga handen mot den kalla mässingen i köstolpen och ser för mitt inre förlamade Ninis röda pelargon ramla i marken.
Med Sollentuna Bio försvinner ännu en av Sollentunas institutioner, men minnena därifrån hoppas jag i alla fall få behålla ett tag till.