2010-11-06

Genvägar till det perfekta soundet

Det som först lät som en ganska lätt uppgift blev genast krångligt. Jag har lovat hjälpa mina föräldrar att införskaffa ett hemmabiosystem. Tjock-TVn ska bort och ersättas med en större och plattare med bättre bild anpassad till mammas opererade ögon. För att pappa ska kunna titta, eller kanske främst lyssna, utan att andra blir hörselskadade och/eller galna av det höga ljudet måste TV-ljudet kunna styras över till både externa högtalare och hans hörapparater, samtidigt och oberoende av varandra. Dessutom vore det nog skönt för honom att slippa sitta fast i TVn via den sladd som både folk och djur idag tenderar snubbla över.

Stor platt-TV med bra bild är det minsta problemet, men jag måste ändå tänka igenom skillnaderna mellan plasma, LCD och LED samt konsekvenserna av övergången från DVB-T till DVB-T2 i det marksända digitalnätet. Om dessa i-landsproblem kan man hitta spaltmeter på nätet. Det verkliga problemet är istället att få ordning på ljudet.

Jag har konsulterat hörselskadades riksförbund (HRF), ett otal diskussionsforum på nätet, tillverkare och återförsäljares hemsidor och promenerat till Häggviks handelsplats för att fråga säljare om råd. Tillsammans har vi tänkt så det knakat för frågeställningen är uppenbarligen tämligen okänd i säljarkåren trots att mer än 14% av befolkningen i åldern 16-110 år har en hörselnedsättning och drygt 356000 svenskar bär hörapparat (HRF 2008).

Det finns bra (men dyra) speciallösningar som t.ex. Connectline TV för den som söker hjälp hos en audionom, men i.o.m. att det nu finns TV-apparater med bluetooth hoppas jag vara en annan trådlös lösning på spåret. Bluetooth gör nämligen att man, i alla fall i teorin, kan koppla ihop TVn med hörapparaterna via den streamer för mobiltelefonen som pappa ändå alltid har på sig.

Det är även för någon som jag, i den yngre medelåldern, lätt att känna sig gammal och hopplöst efter i dagens snabba teknikutveckling. Viljan att hålla sig ajour ökar dock när man ser att de tekniska landvinningarna inte bara kan användas till lasersvärdsdueller med iPhones utan faktiskt underlättar vardagslivet för människor. När de dessutom blir så vanliga att de ingår som standardkomponenter kommer det att bidra till ett mer tillgängligt samhälle. Snart kanske pappa kan titta på vilken TV som hellst utan att få skäll för att han ställer upp ljudet så att även en nästa generation drabbas av hörselnedsättningar.

Imogon testar vi i praktiken. Håll tummarna för att det fungerar!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Lycka till med din Connectline. Jag har själv testat detta system och det funkar oerhört bra. Det finns även andra trådlösa system på marknaden som hjälper hörselskadade och de finns hos många privata hörselkliniker i Stockholm//Hasse

Martin P sa...

Äsch det där är en baggis att lösa. Du behöver bara en stereoteleproppsplitter. sthanne till sthona + sthona (eller vad du nu har för ljudutgång). Den ena skickar du till förstärkaren och den andre till ett trådlöst headset. Teleproppsplitter kostar inte många tior. Finns på kjell.com eller Clas Ohlson. Vad gäller trådlös lur så skulle jag spontant välja ett Sennheiser eller AKG eller annat vettigt kvalitetsmärke. Välj halvöppet, så att ni kan prata med honom samtidigt. Ring om du vill ha detaljtips. Gör det inte onödigt komplicerat. En baggis som sagt.

Anonym sa...

Interesting for me//
/

Anonym sa...

kiev escort girls ))

Anonym sa...

Супер современные новости http://новостипланеты.рф