2009-03-17

Delvis ditt ansvar?


Det händer uppenbarligen att grisar kokas levande i Sverige. (SR, DN, SvD, Aftonbladet) Jag har slutat förvånas över de grymheter vi människor är kapabla till, men jag blir fortfarande ledsen, otroligt ledsen. Ett av slakteriernas VD, Michael Hugosson, är övertygad om att det är effektiviseringarna och det ökade tempot som är orsaken till olyckorna. Han säger sig ha det yttersta ansvaret och jag skulle så otroligt gärna vilja att det var så enkelt. En enda stressad människa att peka ut som skyldig, det vore så enkelt, så lätt att åtgärda, så lätt att gå vidare. Fast det vore ju att blunda för sanningen. Alltså måste jag ännu en gång brottas med insikten att jag tycker att även mina vänner, släktingar och bekanta, människorna jag älskar och beundrar, bär en del av det kollektiva ansvaret för att grisar kan kokas levande i Sverige. Hur kan kloka och underbara människor som ni greppa den billiga köttbiten på hyllan utan att ägna djuret i förpackningen en tanke? Jag kommer nog aldrig att kunna förstå det.

4 kommentarer:

Stefanie sa...

Tills för två år sedan hade vi en djurskyddsmyndighet som hjälpte till att undvika sådana här grymma tilltag. Men sedan bestämde ju de ny styrande politikerna att djuren inte längre behövde det skyddet.

Josefin Silverfur sa...

Det var ett dumt beslut och jag beklagar att mitt parti var delaktig i det, men politik är bara en väldig massa kompromisser, det är så det fungerar. Vi gick dock till val med att djurskyddsmyndigheten skulle vara kvar. Hade fler röstat på fp hade myndigheten alltså funnits där än, men det är en klen tröst. Inte blir det bättre av att det nu framförs idéer om att Livsmedelsverket och Statens veterinärmedicinska anstalt bör ersättas med en myndighet för livsmedelssäkerhet. Djur är först och främst individer, inte livsmedel.

Maria Sitell Kjelsson sa...

Jag blir helt utmattad av denna nyhet. Vart är vi på väg?

I all hast...

Kjell Ericson sa...

Klart jag har ett ansvar när jag tar köttbiten i affären.

Nog ägnar jag djuret en tanke ibland. Hade jag inte varit så van att äta kött så skulle jag nog sluta.

Makalöst att man äter djurdelar och sedan kommenterar måltiden med att såsen var god...

Det dåliga samvetet trängs tyvärr med så mycket att man inte vet var man ska börja (bli vegetarian, bli hjälparbetare i Afrika, sluta döda myggor, köra mindre bil, etc).