2009-02-15

Mina två minuter om vad som är viktigast i politiken i Sollentuna

Hellre än att jag bara slänger bort det jag förberedde under fredagen kan ni som vill få läsa det ni inte fick höra:

Politikerkåren har i flera avseenden en annan sammansättning än befolkningen. Andelen kvinnor, unga samt utrikes födda är betydligt lägre bland de förtroendevalda än i befolkningen som helhet. Det är svårt att hitta siffror för våra lokala partigrupper, de som finns representerade i kommunfullmäktige i Sollentuna, men i landet som helhet minskar antalet partimedlemmar. Om trenden fortsätter skulle i princip alla partier snart helt sakna medlemmar. Så kommer det naturligtvis inte att bli, men de minskande partierna är ändå ett av Sollentunas största problem. Vi blir allt färre som skall dela på ansvaret för att kommunen och landet drivs på ett bra sätt och i ett så komplext samhälle som dagens kräver styrandet delaktighet av människor med vitt skilda färdigheter, kunskaper och klokheter för att kunna hitta hållbara och accepterade lösningar.

2007 representerade varje förtroendevald politiker i Sollentuna 312 av kommunens invånare. I runda slängar 200 förtroendevalda delade på 300 uppdrag. Det innebär 1,5 uppdrag per vald politiker och då räknas inte interna uppdrag i t.ex. partiernas styrelser, länsförbund och andra grupperingar in. Jämfört med landet som helhet står sig Sollentuna relativt väl, men tidigare års trend med ett minskat antal förtroendevalda verkar hålla i sig. År 2007 minskade det totala antalet förtroendevalda i landets alla kommuner med ca 7,1% i förhållande till år 2003. I rikspolitiken ser vi tunga namn som hoppar av med motiveringen att politiken blivit en för stor börda att kombinera med familj och livet i övrigt. Vi ser samma sak ske här i Sollentuna även om våra politikers utträde ur politiken sällan skapar några rubriker i tidningarna. Att vi blir färre ökar arbetsbördan på dem som blir kvar och följden blir att vi antingen sliter ut oss, gör ett sämre jobb på våra många poster eller måste hitta mer tid till våra uppdrag och tvingas ta från den som borde läggas på sociala kontakter med familj, vänner, partikollegor och väljare, tiden med människorna som skulle ge oss de välbehövliga signalerna om vilken politik vi bör driva och hur vi bör driva den. Även om en icke försumbar del av befolkningen tycker att vi politiker har mer gemensamt med varandra än med väljarna är kanske sanningen snarare den att de politiker som engagerar sig i sina uppdrag snart inte känner gemenskap med någon.

Partierna är grunden för den parlamentariska demokratin. Fungerar inte partisystemet fungerar inte heller vårt politiska system och ingen verkar hittills ha kunnat presentera en bättre lösning. Problemet med partiernas svårigheter att få nya medlemmar angår inte bara Sollentuna utan hela landet och faktiskt hela Europa, men vi är verksamma här i Sollentuna och borde tillsammans, över partigränserna, göra en kraftansträngning för att ta tillvara det politiska intresse som trots allt verkar frodas i samhället om än just nu i andra former än de traditionella partierna. Gör vi inget för att få fler engagerade i partipolitiken mycket snart är risken uppenbar att hela vår demokrati på sikt vittrar sönder.

Ett stort tack till alla er som hört av er idag, utan ert stöd skulle en fortsättning i politiken inte vara ett alternativ.

9 kommentarer:

Maria Bergström sa...

Du har helt rätt, och precis det du tar upp finns också med i ledaren i dagens DN. Det politiska engagemanget är grunden för vår demokrati. Ju fler vi är som delar det viktiga ansvaret att skapa ett gott samhälle för alla, desto bättre. Politik kan vara tungt ibland, men oftast är det inspirerande och kreativt! Och vi behöver varandra för att mobilisera politisk kraft att realisera våra visioner.

Carina Knorpp sa...

Du har rätt, förstås. Har du idéer om vad vi ska göra åt saken?
Till att börja med måste vi hitta rätt sätt så att vi alla finns kvar till nästa val. Sollentuna behöver oss framförallt (tycker ju vi) samt alla andra politiker.
Det är så lätt att tycka i en enskild fråga men svårare att försöka ta ansvar för helheten.

Maria Sitell Kjelsson sa...

Så BRA att du skriver detta och vad bra saker du skriver.

Du är en viktig person i denna process.

Göran C-O Claesson sa...

Observationerna är viktiga och riktiga. Vi bör börja fundera över åtgärder. Mitt tema är effektiv REPRESENTATIV demokrati. Det innebär inte att de som folket utser skall vara representativa för folket, det innebär att de skall vara kunniga individer som företräder folket väl. Populism i alla dess former, t ex onödiga folkomröstningar, bör bekämpas. Fler idéer vaknar när jag skriver men detta får nu vara nog.

Cindy Sturesson sa...

Mycket välformulerat och bra skrivet(som alltid!). Jag håller med det är otroligt viktigt och att vi verkligen måste jobba för att inte bara värna demokratin utan också ta till vara allas engegagemang innan det tar slut.

Anna-Lena Johansson sa...

Det är naturligtvis helt lätt att hålla med dig.DN tar ju också upp ämnet idag.Svårare är att hitta lösningar. Jag tror vi måste bli bättre på att stötta varandra på alla sätt.Mitt förslag att detta kan bli nästa ämne i vår liberala diskussionsklubb.

Jan-Erik Nyberg sa...

En utmärkt idé av Anna-Lena att ta upp detta ämne på nästa liberala diskussionsklubb. Kanske på ett möte i månadsskiftet mars/april?

Carina Knorpp sa...

Jag instämmer med Jan-Erik: Anna-Lenas förslag är utmärkt. Vi tar och börjar organisera det!

Josefin Silverfur sa...

Ja, jag har några idéer, tyvärr inte många, men i alla fall några. Hinner inte redogöra för dem just nu. Jag kommer för övrigt mer än gärna på liberala klubben nästa gång, fattar inte att jag kunnat missa mötena hittills. Lovar bot och bättring!