2010-02-26

Bygglov för moské i Sollentuna

Jag läste i DN att Lennart Gabrielsson (FP), Torbjörn Rosdahl (M), Freddie Lundqvist (S) och de andra höjdarna gemensamt meddelat att de kommer att anvisa mark för att det ska kunna byggas en moské centralt i Sollentuna. Folkpartiets väljare borde självklart vilja att moskéns bygglov ska hanteras på samma sätt som centrumkyrkans, enligt lagen helt enkelt, och utan någon positiv eller negativ särbehandling. Fritt fram för en fullskalig moské med minaret alltså, kanske i stil med Hassan II moské i Casablanca? Jag sitter ju i Miljö- och byggnadsnämnden som ska hantera bygglovet och gillar förändring, kontraster, utländska influenser och nytänkande arkitektur och har dessutom inga band till någon religion så det är väl bara att tuta och köra?

Näpp, så lätt är det inte. Byggandet i vårt land styrs framförallt av Plan- och bygglagen (PBL). Jag kan meddela att jag läst den. Den innehåller inte ett ord om moskéer, kyrkor eller andra religiösa byggnader. Däremot finns det en liten passage i 3 kap. 1 § som har betydelse, "Byggnader skall ha en yttre form och färg som är estetiskt tilltalande, lämplig för byggnaderna som sådana och som ger en god helhetsverkan."

För att få bygglov måste alltså moskén vara estetiskt tilltalande. Är det vad Islamiska föreningen tycker om? Eller vad arkitekteliten tycker är snyggt? Det vi ledamöter i byggnadsnämnden gillar kanske? Lagen ger inte några förklaringar till begreppet så det blir till att söka sig till förarbetena. Jag låter datorn damma av en dåligt inskannad version av proposition 1985/86:1. Där ger faktiskt lagstiftarna råd om hur begreppet ska tolkas, "Det bör emellertid finnas ett uttryck i bebyggelsemiljön som kan bedömas vara allmänt uppskattat av kommunens innevånare." Ser man på, estetiskt tilltalande är alltså det som kan antas vara allmänt uppskattat av kommuninvånarna.

Det är ingen hemlighet att många människor är superkonservativa när det kommer till byggande och arkitektur. NIMBY, Not in my backyard är mer regel än undantag och det är långt ifrån ovanligt att ha en sentimental vurm för byggnader som ser ut som man är van att byggnader ska se ut. Ta villorna i Silverdal eller Östra Kvarnskogen som exempel. Det finns Sollentunabor som helt öppet förklarar att det inte är riktigt ok med sådana nymodigheter som svarta hus. Vad ska de tycka om en moské? Det tar helt enkelt tid för många att acceptera nya grepp inom arkitekturen.

Jag tror det måste till en ganska sparsmakad och Sollentunaanpassad moské för att kunna leva upp till kravet på trolig uppskattning hos kommuninvånarna. Så likhet inför lagen innebär i detta fall att arkitekten som ritar en moské faktiskt inte kan ta ut svängarna på samma sätt som om hen ritade en kyrka. För kyrkoarkitektur har Sollentuna haft tusen år på sig att vänja sig vid. Självklart går det dock att rita en moské som fungerar. Den vid Björn Trädgård på Söder i Stockholm är ett bra exempel.

Aj då, nu ser jag att jag läste fel i DN. Det var visst en annan namnkunnig skara som enats om en moské och det var i Rinkeby och inte Sollentuna den skulle byggas. Nåja, nu är jag alla fall lite förberedd den dagen det dyker upp önskemål om en moské i Sollentuna.

2010-02-25

Blir Sollentuna Bio kvar?

PRODUKTION: BO WANNGÅRD och KJELL FORSGREN. På hemsidan tvsollentuna.se skriver vi om krisen för Sollentunas sista biograf. Reportaget kompletterar det skrivna med röster från en av bions aktiviteter; pensionärsbio på måndagaseftermiddagarna.

2010-02-24

Små verksamheter för små barn

Februari sägs vara den stora VAB-månaden och imorse behövde även jag ringa till dagis för att rapportera sjukt barn. Jag har haft på känn att sonen varit ganska förskonad, men om jag avslöjar att det förprogrammerade numret i hemtelefonen gick till den förskola vi lämnade för 2,5 år förstår ni kanske vidden.

Det blev inget långt samtal med vår gamla fröken (jag tycker fröken är en yrkestitel att vara stolt över och dessutom titulerar sig den här personen, som är av den gamla skolan, själv fröken), men hon kände genast igen mig och nog fanns det i alla fall tid för lite uppdatering. Hon meddelade att de snart ska slå igen verksamheten för gott. Det fanns självklart flera skäl till det och jag går inte in på detaljer, men en av Sollentunas få förskolor med bara en avdelning kommer att försvinna. Jag har ofta oroat mig över de här små förskoleenheternas långsiktiga överlevnadsmöjligheter.

Visst ska vi ställa höga krav på den omsorg barnen får, det är jag den första att skriva under på, men under min tid i Miljö- och byggnadsnämnden har jag ändå funderat kring hur kraven och lagstiftningen på t.ex. miljö- och livsmedelsområdena faktiskt slår ganska olika mot små och stora förskoleverksamheter. Våra avgifter för inspektioner och kontroller är naturligtvis lättare att bära i en verksamhet där den kan slås ut på fler barn, men det är en liten del av problemet. För att driva en förskola är att driva ett företag och man kommer inte ifrån personalansvar, löneförhandlingar, matinköp, att sätta sig in i och hålla sig uppdaterad i tonvis med lagstiftning, ta fram och informera om nya rutiner och allt det där andra som inte riktigt kan räknas som kvalitetstid tillsammans med barnen. På "mitt" område kan det handla om att tag i rutiner för temperaturmätningar i matleveranserna, kontroll av ledningarnas vattentemperatur, obligatorisk ventilationskontroll, radonsaneringar, rutiner för solskydd och en väldig massa annat smått och gott som vi självklart alla vill ska fungera i en verksamhet där våra barn vistas dagligen. Arbetet och kostnaderna för detta är dock inte nämnvärt mindre för att man har 20 barn istället för 80. Att dessutom i en grupp på fem-sex anställda se till att man har någon som på ett effektivt och bra sätt kan ta tag i allt detta kan vara ett problem i sig.

Vad man inte ska glömma att det här är företag som inte rår över sina inkomster på samma sätt som andra. När utgifterna ökar till följd av nya krav och ersättningen från kommunen inte ökar i motsvarande grad kan man i praktiken bara öka intäkterna genom att ta in fler barn. Visst kan man göra effektiviseringar i verksamheten för att minska utgifterna, men när de stora utgifterna är personalkostnader handlar det till slut faktiskt om fler barn eller färre vuxna för att få ihop ekvationen. Det känns inte orimligt att eftersträva en annan modell, där en förskola som levererar en barnomsorg av hög kvalitet skulle kunna få mer betalt. Som med allt annat kan det stötas och blöta i oändlighet vad som är kvalitet och hur det ska mätas.

Det här är en svårlöst ekvation och jag har inga bra lösningar. Att våra politiska beslut om weblösningar, öppettider, deltidsbarn och riskklassningar av livsmedelsenheter påverkar små och stora verksamheter olika tycker jag dock vi ska tänka på en extra gång. I alla fall om vi vill att det ska finnas kvar några små förskolor på sikt.

Jag försöker följa utvecklingen i sonens nya, lika småskaliga, förskola och kan konstatera att det ska till en hel del oavlönat hårt arbete av eldsjälar för att få en verksamhet som uppfyller alla krav, går runt ekonomiskt och samtidigt levererar riktigt bra barnomsorg. Krigsrubrikerna om förskolor som kan lyfta ut feta vinster känns väldigt, väldigt långt borta. Personalen, lokalen, besluten och allt det andra känns desto närmre.

2010-02-23

Piratpartiet i Sollentunavalet

PRODUKTION: BO WANNGÅRD och KJELL FORSGREN. Kommer piratpartiet att ställa upp i höstens kommunalval i Sollentuna? Det är EN av frågorna vi ställer till Rick Falkvinge - som för övrigt är sollentunabo. tvSollentuna är en webbtv-kanal. Kom du inte via hemsidan rekommenderas ett besök på http://www.tvsollentuna.se Där pågår ett försök att etablera en plattform för information och kommunikation.

Jag vill ha stekt svan till middag

Jägarna vill skjuta svan och trana. Enligt Aftonbladet har de skrivit till Jordbruksdepartementet och bett om lov. Man kan ju fråga sig om det finns det något de inte vill skjuta. Motiven till att just svanar och tranor behöver skjutas av sägs vara att de förstör för andra arter och för jordbrukslandskapet. Vetenskapliga belägg saknas visserligen, men man har ju ”de allt oftare inkommande internrapporterna, grundade på egna erfarenheter och upplevelser” att stödja sig på. Då så, den argumentationen är ju lysande. Som vanligt, ska tilläggas. Ena stunden vill man skjuta bytesdjur för att det är brist på naturliga fiender i form av rovdjur och i nästa är det predatorena man vill peppra för att de smaskar i sig jägarnas middagsmat. Kan vi inte bara vara ärliga och säga som det är, jägare gillar att döda.

På tal om argumenterande jägare drar jag mig till minnes när sonen, fem år, gav sig in i en diskussion med en jägare i bekantskapskretsen.
- Oj, här kommer visst min hund, henne får du inte skjuta!
- Jag skjuter väl inte din hund! Jag skjuter bara djur jag kan äta.
- Aha, som kor?
- Nej, bara vilda djur.
- Vilda djur?
- Ja, som rådjur, hare och räv.
- Äter du räv?
- Ähm.

Edsbacka krog förblir krog

Det dök upp ett spännande pressmeddelande in min mejlbox idag. Fast jag hade redan läst nyheten på Facebook. Torbjörn Rosdahl (M), fryntlig ordförande i kommunstyrelsen var snabb som en vessla med att lägga ut på sin statusrad att Edsbacka krog kommer att leva vidare. En stund senare dök nyheten upp även i SvD, SR och Restaurangvärlden. Fast Torbjörn var snabbast den här gången och det bekräftar för mig hur viktigt det är med sociala medier om man vill nå ut.

Nåja, det är bra att det förblir krogverksamhet i dessa unika lokaler. Vårt eget kommunalråd Lennart Gabrielsson (FP) har hela tiden varit angelägen om att bevara kulturmiljön i Edsbergsparken och jag är lugn i min övertygelse om att han sett till att uppgörelsen med Keyser Fastigheter (rimligen inte Keiser fastighetsbolag som det står i pressmeddelandet) och Stockholms Fisk säkerställer detta.

Nils Molinder från Stockholms Fisk, som ska driva krogen, säger till Restaurangvärlden att han ser framför sig en krog där gästerna fortfarande gärna firar 70-årsdagar och bröllopsmiddagar, men där det inte är för dyrt eller för avancerat. Man kommer alltså inte att satsa på en finkrog och man har heller inga ambitioner att ha kvar stjärnorna. ”Vi vill ha ett värdshus med god, vällagad mat och mycket husmanskost. Ulla Winbladh, som går väldigt bra, kommer att vara lite av en förebild.”

Den nya restaurangen beräknas öppna i mitten eller i slutet av april. Det är jag nog inte ensam om att se fram emot, även om ordet husmanskost inte är någon pavlovsk klocka för en stockholmsvegetarian.

2010-02-07

Ska du ut och ränna ikväll igen


Ett nytt reportage från TvSollentuna. Sollentunas brottsförebyggande råd satsade i januari på kommunens tonårsföräldrar. Reportaget visar en av Sollentunas många starka sidor, vuxenengagemanget. I begynnelsen var kommunala "fältare" och "Farsor o Morsor" när helgkvällarna sänkte sig över kommunen. Idag finns många verksamheter med syfte att göra kommunen säkrare för unga. Ett antal kommunala enheter, polisen och frivilligorganisationer är med. Insatserna samordnas av Sollentuna kommuns Anna-Karin Sundén.

När uppdaterade du dig arkitekturpolitiskt senast?

Jag vill tipsa om den vackra och lättillgängliga arkitekturpolitiska skrift som Sveriges Arkitekter gett ut under hösten, Arkitektur och politik. Bitvis är den nästan komiskt pretentiös, men för det mesta är den intressant och inspirerande. Att den ger konkreta råd och förslag till kommunala politiker gillar jag skarpt och de vackra bilderna gör definitivt sitt till. Dessutom är den gratis. Skriften vänder sig verkligen inte bara till politiker utan till alla som borde ställa krav på det samhälle som just nu och i framtiden planeras, byggs och anläggs. Det är faktiskt du, jag och alla andra.


Beställ den här och så skickas den kostnadsfritt inom Sverige.

2010-02-05

Underlätta röstandet

Förtidsröstandet ökar och vi behöver utveckla och underlätta röstandet genom att erbjuda attraktiva och centralt belägna förtidsröstningslokaler med öppettider som passar väljarna. Samtidigt vet vi att unga och utrikes födda generellt röstar i lägre utsträckning än andra och att det i årets val finns rekordmånga förstagångsväljare. Det kändes därför helt naturligt att på valnämndens första möte för året lägga ett förslag från Folkpartiet om att utreda möjligheterna att ordna förtidsröstning i vårt unga allaktivitetshus Satelliten (FKA Ungdomens hus).

Kansliet kommer också att undersöka möjligheten att under en kortare period ha förtidsröstning på Rudbeck. I båda fallen gärna med några av våra yngre röstmottagare.

På bilden ses Integrations- och demokratiminister Nyamko Sabuni (FP) flankerad av kommunalrådet Lennart Gabrielsson (FP) vid invigningen av Satelliten. Tack till Mats Linder som höll i kameran och delar med sig av bilden.