För en vecka sedan var jag och familjen på semester i Danmark. Danskarna går till valurnorna samma dag som vi, den 7 juni. Köpenhamn står som värd för stundande klimatkonferens och möjligheten att belysa europafrågorna kunde knappast vara bättre. Här hemma i Sverige talas det mycket om ”det glömda valet”, men efter att ha kunnat jämföra med vårt grannland tycker jag vi borde sträcka på oss och vara stolta över vilket genomslag det stundande valet till europaparlamentet ändå fått hos oss.
De danska morgon- och kvällstidningarna berörde knappt valet alls. Andra synliga tecken som affischer och annonser var det ännu sämre med. Jag erkänner att vi inte följde TV-sändningarna speciellt noga, men TV-tablåerna visade i alla fall inga tecken på att debattprogram eller liknande bevakade valet. När vi lämnat ett Sverige som fullkomligt översvämmas av information om EU och vad partier och kandidater vill fick vi i Danmark verkligen leta innan vi hittade något.
Vad skrev då de tidningar som ändå lät valet få några rader? Tre frågor togs upp:
* Jordbruksstödet
* Flytten mellan Bryssel och Strasbourg
* Turkiets medlemskap
Om framtiden ska bli bättre än nuet går det inte att luta sig tillbaka och vara nöjd.
2009-05-30
Danmark -en del av Europa
2009-05-29
Välj inte torskar!
2009-05-21
Vem gillar egentligen engelsk konfekt?
Hur ska en normalinsatt väljare kunna veta vad de får ut av att rösta på Folkpartiet när vi ständigt ger dubbla budskap? Borde vi tona ner vår liberala kluvenhet, beordra rättning i leden och tydliggöra det vi faktiskt är överens om?
Tanken slog mig senare, en röst på ett liberalt parti som Folkpartiet kan liknas vid att istället för en påse engelsk konfekt köpa en påse ”Bertie Botts bönor i alla smaker”; för det mesta smakar det både spännande och gott, men ibland står man där med öronvax eller syltad blodigel i munnen.
I ett liberalt parti ska det vara högt i tak och vi är nog alla stolta över att våra kandidater vågar stå för sina åsikter. Extra glada brukar vi bli när åsikterna bottnar i fakta. Tyvärr verkar det finnas väldigt lite forskning om slaktmetoder och djurens lidande. Ni som tror att sekulära slaktmetoder med bultpistoler och skållande av sövda grisar är mindre plågsamt än de religiösa varianterna får mer än gärna plocka fram fakta som styrker detta. Det är alltså inte metoden dessa två kandidater strider om så att väljarna flyr till tryggare partier. Fredrik värderar religionsfrihet högre än djurskydd och Marit tvärtom. Ställningstaganden som dessa finns det utrymme för i ett liberalt parti även om Fredriks åsikt smakar svettig tennissocka för just mig.
En röst på Folkpartiet innebär ofrånkomligen att man då och då tvingas utsätta smaklökarna för en böna som smakar disktrasa eller vanilla coke. Mersmaken av de andra bönorna kompenserar dock vida de obehagliga upplevelserna och man slipper garanterat den engelska konfekten.
2009-05-17
Moses, skolmaten och dödsstraffet
Jag hade förberett ett blogginlägg om EU och livsmedelskontroll i skolor när jag för familjefridens skull istället tog tag i välbehövlig städning av fjärrkontrollsgrisen Moses. Där bland pennor och batterier och annat smått och gott hittade jag miniputtboken ”Mina grundläggande rättigheter i Europeiska Unionen”. Jag satte mig och bläddrade i den lilla skriften och blicken fastnade redan på första uppslaget, på Artikel 2 –Rätten till liv
1. Var och en har rätt till liv
2. Ingen får dömas till döden eller avrättas
Det finns fortfarande länder som anser det förenligt med demokrati att ha ihjäl sina medmänniskor, men vill de vara medlemmar i EU måste de tänka om. Många vet det nog redan, men det behöver upprepas tills det sitter, utan folkpartiets europaparlamentariker Hadar Cars hade den andra raden antagligen inte funnits där. En av våra grundläggande demokratiska rättigheter blev med hans, folkpartiets och EU:s hjälp verklighet för många, många fler.
EU:s inverkan på kommunens livsmedelskontroll påverkar antagligen dina (eller i alla fall dina barns) vardag mer än dödsstraffets avskaffande i Lettland och Turkiet, men varför inte använda en stund till att glädjas åt allt det stora EU kan åstadkomma istället för att hänga läpp över det som inte blivit riktigt lika bra? Med fler folkpartister i europaparlamentet kan vi nog få ordning även på de mindre och mer vardagsnära frågorna!
2009-05-09
Manlig könsstympning
Artikelserien är med stor sannolikhet en följd av att Astrid Lindgrens barnsjukhus för några veckor sedan rapporterat att två pojkar, födda 2001 och 2004, lidit allvarlig skada då de könsstympats under olagliga former i sina hem (SvD och DN). Med allvarlig skada syftas här på rent fysiska skador, men alla borde förstå att övergrepp av detta slag orsakar även andra former av lidande. Att en åttaårig pojke, i sitt hem, den plats som borde vara den tryggaste på jorden för ett barn, på sina närmastes initiativ kan utsättas för en stympning av könsorganet är vidrigt, men även under mer ordnade former är omskärelse av minderåriga inget annat än ett övergrepp och en stympning.
Trots alla stora ord om barns rättigheter är vi i Sverige påtagligt tysta om en tradition som gör att 3000 minderåriga svenska pojkar varje år, utan möjlighet att säga nej, utsätts för detta oåterkalleliga ingrepp. Anledningen till att pojkar 2009 helt lagligt kan berövas sin förhud i ett land där det sedan länge är förbjudet med kvinnlig könsstympning och där lagstiftarna skyddar hundsvansar kan inte vara något annat än en utbredd politisk rädsla att stöta sig med starka religiösa grupper. För inte finns det väl något svenskt parti som tycker att övergrepp på pojkar ska vara tillåtet? Religionsfrihet i all ära, barns rättigheter ska alltid väga tyngre än religion och tradition, det är jag inte ensam om att tycka, men fler borde bryta tystnaden och uttalat ställa sig på barnens sida i denna infekterade fråga.
Så var det avslutningsvis den där bilden, den hittar du här.
2009-05-03
Sviterna av en solig helg parken
Nya parkeringstaxor och felparkeringsavgifter
Framöver kommer det också att finnas möjlighet att betala parkeringen via mobiltelefon. Det kommer att kosta lite extra, men innebär att man lätt kan förlänga sin tid utan att behöva avbryta det man håller på med för att gå till automaten. Man ska också kunna använda sin betalade tid på andra parkeringsplatser vilket underlättar om man har flera ärenden att uträtta. Det tar lite tid att skylta om, köpa in nya automater och teckna avtal med någon som levererar telefontjänsten. Det är därför oklart exakt när ändringen är helt genomförd, men det är i alla fall på gång.
Felparkeringsavgifterna ändras samtidigt och istället för två olika nivåer införs tre. Dyrast är att parkera där det råder stoppförbud eller att utan parkeringstillstånd för rörelsehindrad stå på handikapplats. Felparkeringsavgiften för detta blir framöver 800:-. Även fortsättningsvis gäller att parkeringsplatser märkta med P-skylt enligt bilden har tillåten parkeringstid på maximalt 24 timmar. Den (knepiga?) datumparkeringen består som tidigare mellan 02-15, men det kommer att bli dyrare att ställa sig på fel sida vägen.
Vad hoppas vi då uppnå med de nya taxorna? Dels var vi tvungna att ändra parkeringsavgifterna med anledning av att dessa från årsskiftet ska vara momsbelagda och dels har inte nivåerna justerats sedan 2003. Tungt vägande skäl att se över taxorna var också att:
* bättre använda taxorna som styrmedel för att skapa förutsättningar att faktiskt hitta en ledig plats där platsbrist råder i dagsläget
* bidra till att öka efterlevnaden av gällande regler
* införa möjlighet till SMS-parkering
* uppmuntra fastighetsägare att själva ordna parkeringslösningar på fastighetsmark
Det är heller ingen hemlighet att avgifterna behövs för att även framöver säkerställa en bra parkeringsövervakning, inte bara på de avgiftsbelagda platserna utan i hela kommunen.